Hva er egentlig bærekraft?

Vi hører ofte ordet bærekraft, mange vil da tenke kun på miljøet når de hører ordet «Bærekraft», men det er så mye mer enn det. I dette blogg innlegget skal vi gå i dybden på hva bærekraft egentlig handler om.

Det finnes faktisk ikke en spesifikk definisjon på ordet bærekraft, men vi kan omhandle det i tre dimensjoner som er sosiale forhold, miljømessige og økonomi. Disse dimensjonene må varetas for at vi være bærekraftig. Så nei, bærekraft handler ikke bare om miljø, men også økonomi, sosiale forhold og enda mer. Vi kan for eksempel se på alle de 17 målene i FNs bærekraftmål, og da vil man se at bærekraft handler om alt fra likestilling til god helse.

Er det så viktig med bærekraft? 

Ifølge FN så vil alle vi 7,5 milliarder mennesker på jorda øke enda mer, og bli til 9,6 milliarder mennesker innen 2050. Da kan det tenkes hva konsekvensene av dette er, når vi allerede bruker alt for mye ressurser enn det vår jordklode klarer å skape. Hvis vi mennesker forsetter slik vi gjør nå, så vil vi ødelegge fremtiden for menneskene og plantene som bor her. Derfor er det veldig viktig at vi handler mer bærekraftig slik at vi kan sikre oss enn tryggere fremtid for oss, og for de som kommer etter oss.

Hentet: Pixabay.com

Handler «bærekraft» og «miljøvennlig» om det samme?

Her om dagen så spurte jeg flere av mine venner dette spørsmålet, om miljøvennlig og bærekraft handlet om det samme. Ja, svarte de fleste av dem. Fasiten her er at det faktisk ikke helt det samme. Når det gjelder miljøvennlig så handler det om å belaste miljøet minst mulig. Bærekraft handler selvfølgelig også om å belaste miljø så lite som mulig, men det handler om så mye mer. Bærekraft handler om blant annet om at alle har rett til utdanning, ren energi til alle, og mindre ulikhet. Så ja, bærekraft handler noe om miljø, men ikke bare det.

Vi snakker mye om bærekraftmålene til FN, men hva handler det om?

FNs bærekrafts mål er en arbeidsplan for hele verden, som handler om å utrydde fattigdom, jobbe for at alle mennesker skal ha tilgang til ren energi og vann, samtidig å stoppe klimaendringene. Målet for disse planene er satt innen 2030. FNs bærekrafts mål består av 17 mål total, hvor alle reflekterer i demisjonene bærekraftutvikling som vi skrev tidligere i dette innlegget, klasse og miljø, økonomi og sosiale forhold.

Hva er dine tanker om bærekraft?

Litteraturliste

2 tanker om “Hva er egentlig bærekraft?

  1. Hei Arkan!

    Her også skriver du veldig godt, jeg ville absolutt vurdert om dette er ett av blogginnleggene du legger ved til selve eksamen!

    Stå på videre!

    – Sivert, Studentassistent

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *